Het kabinet trekt de komende jaren 600 miljoen euro uit om de aanschaf van een tweedehands elektrische auto voor meer mensen mogelijk te maken. Bronnen bevestigen na berichtgeving van RTL Nieuws dat er een subsidieregeling in de maak is.

Momenteel worden elektrische auto’s vaak naar het buitenland geëxporteerd als ze van eigenaar wisselen, omdat ze ook tweedehands te duur zijn voor veel Nederlanders.

Het kabinet is het zo goed als eens over de klimaatplannen voor de komende jaren. Er is vandaag nog een ministerraad en daarna worden ze bekend gemaakt, samen met de Voorjaarsnota waarin afspraken worden gemaakt over de uitgaven.

Overleg tot na middernacht

Premier Rutte en de vicepremiers Kaag (D66), Hoekstra (CDA) en Schouten (ChristenUnie) hebben tot na middernacht nog overlegd over de plannen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Klimaatminister Jetten en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) waren ook aanwezig.

In de besprekingen over de klimaatplannen lag vooral de mobiliteit gevoelig, omdat de VVD daar andere opvattingen over heeft dan de andere drie coalitiepartijen. Maar gedurende het overleg is de partij van premier Rutte gaan bewegen en nu ligt er een compromis.

Naast de subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische auto’s zitten er veel meer plannen in het klimaatpakket dat nu op tafel ligt. Die tellen samen op tot een extra CO2-reductie van 22 megaton. Het kabinet mikt op 60 procent reductie in 2030, maar denkt 55 procent zeker te halen.

Minister Jetten zei voor aanvang van de ministerraad dat er een “ambitieus, rechtvaardig en uitvoerbaar” pakket ligt.