Kandidaten van Kleur

about_1

Spencer Alberg – D66 #19
Vertel ons iets over jezelf dat we nog niet weten

Ik ben opgegroeid in een gezin waar we het niet breed hadden: mijn moeder was alleenstaand met drie kinderen, dus we hadden het absoluut niet makkelijk. Als je opgroeit in zo een situatie leer je waarderen hoe goed het sociale vangnet in Nederland is, maar kom je ook in aanraking met een systeem dat gebaseerd is op wantrouwen, controle en fraudebestrijding. In het toeslagendoolhof foutloos je weg weten te vinden is haast onmogelijk en een fout ingevuld formuliertje kan er al voor zorgen dat je duizenden euro’s moet terug betalen. Geld dat mensen die het al niet breed hebben simpelweg niet hebben. Dit systeem vereenvoudigen en de menselijke maat terug brengen was mijn motivatie om politiek actief te worden.

Wat is volgens jou het belang van een organisatie als Kleur de Kamer?
Representatie in de politiek is ontzettend belangrijk. Zodat ongeacht je kleur, leeftijd of afkomst jezelf kan herkennen in politici en je vertegenwoordigd voelt. En wie kan beter opkomen voor jouw belangen dan iemand die in een soortgelijke situatie is opgegroeid of dezelfde achtergrond heeft? Kleur de Kamer geeft mensen voor wie het nog steeds niet vanzelfsprekend is om de politiek in te gaan een podium. Een podium dat nog hard nodig is. Kijk maar naar de voetbaltribunes waar regelmatig apengeluiden worden gemaakt naar voetballers van kleur, of de toeslagenaffaire bij onze eigen belastingdienst. Het doet pijn dat hoe hard je ook je best doet om bij te dragen aan de samenleving, je door je kleur te maken krijgt met uitsluiting en discriminatie. We zetten gelukkig wel betekenisvolle stappen, zoals de excuses voor het slavernijverleden door de koning afgelopen zomer die dankzij D66 tot stand kwamen. Nu is het zaak dit op de politieke agenda te houden.

Wat vind je het leukst aan Nederland en waarom?
De diversiteit. Nederland is divers op zoveel verschillende manieren. We hebben een samenleving met ruim 200 verschillende nationaliteiten. Zoveel verschillende culturen in zo een klein land: dat is echt uniek. Maar Nederland is ook divers als je kijkt naar de verschillende regio’s: in het Noorden geniet ik van historische dorpjes als Drouwen, waar de ouders van mijn vriendin wonen. In het Zuiden ga ik graag in de weekenden met vrienden motorrijden door de heuvellandschappen. En overal heb je weer lokale gebruiken, tradities en dialecten. Dat vind ik mooi aan Nederland. 

Wat hoop je over 4 jaar bereikt te hebben in de Tweede Kamer?
De woningnood is ongekend hoog. Jongeren en starters kunnen geen kant op en zitten nu soms tot hun dertigste op een zolderkamer bij hun ouders. Ik hoop over vier jaar jongeren en starters weer perspectief te geven op een betaalbare woning. Door in te zetten op veel meer betaalbaar bouwen, leegstand tegen te gaan en bestaande woningen te gaan optoppen of splitsen. Als ik daaraan heb kunnen bijdragen is mijn Kamerlidmaatschap een succes geweest. 

Waarom zou men juist op jou moeten stemmen?
Jongeren zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. Ik spreek elke dag jonge mensen en hoor de problemen waar zij tegen aan lopen: de woningmarkt die op slot zit, mentale problemen door te hoge prestatiedruk en niet rond kunnen komen door de gestegen prijzen. In Almere ben ik als raadslid al aan het vechten voor jongeren en ik zou mijn strijd graag voortzetten in de Tweede Kamer. Politiek is veel te belangrijk om je niet mee te bemoeien. Met jouw stem kan ik in de Kamer het verschil maken.

Waar kunnen we meer informatie over je vinden?
Op mijn website www.spenceralberg.nl of op mijn instagram: @spenceralberg!
En als je vragen hebt of wilt kennis maken, stuur me vooral een berichtje.