Kandidaten van Kleur

Opwiekanikstemmen.nl is een partnership aangegaan met Kleur de Kamer.

Op de site www.opwiekanikstemmen.nl staan alle 1579 kan de 37 politieke partijen die een gooi doen naar een zetel in de Tweede Kamer der Staten Generaal op 15, 16 en 17 maart 2021.
Aan de hand van filters als Partij, Geslacht, Woonplaats en Kieskring wordt er overzichtelijk gemaakt wie de stem van uw voorkeur krijgt.
Een extra filter is het ‘Kleur de Kamer’ filter. Vindt u dat Nederland meer diversiteit en bruggenbouwers nodig heeft in het parlement, selecteer dan ook het filter ‘Kleur de Kamer’. U wordt dan naar de juiste kandidaten geleid.

Waarom is het belangrijk om voor jouw kandidaat te kiezen en niet alleen voor jouw partij?

Nu komen veel kamerleden de Tweede Kamer in, omdat ze bovenaan de partijlijst staan. De partij bepaalt dus wie er in de Tweede Kamer te komen. Dat is prima, maar elk kamerlid is volksvertegenwoordiger en mag dus zelf beslissen wat zij of hij doet in de Tweede Kamer.

Door op jouw kandidaat te stemmen, geef je je steun aan iemand die jou vertegenwoordigt. Tenminste, daar hopen wij op.

Stemmen op nr. 49 van mijn partij is toch zonde, dan is mijn stem toch nutteloos en verloren?

Dat klopt niet. Een stem op jouw kandidaat, is sowieso een stem op de partij van jouw keuze. Jouw stem gaat dus nooit ‘verloren’. Sterker nog: met een stem op jouw kandidaat, vergroot je de kans dat jouw kandidaat de Kamer in kan met voorkeurstemmen.

Voorkeursstemmen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse democratie. Hiermee maakt elke kandidaat op een partijlijst de kans om volksvertegenwoordiger te worden! Ongeacht haar of zijn plek op de lijst. De partijen doen een voorstel voor een volgorde, maar jouw stem is bepalend!