Kandidaten van Kleur

about_1


Dylan Romeo

Waar kunnen we je vinden op het stembiljet?
Ik sta in Den Haag op de kieslijst van D66. Lijst 3, plek 15.

Vertel ons iets over jezelf dat we nog niet weten.
Naast mijn politieke activisme, ben ik ook een groot fan van de basketbalsport. Op mijn 12e hiermee gestart, bij basketbalvereniging Zoebas in Zoetermeer. Het trok mij na een paar proeftrainingen zo onwijs aan dat ik steeds vaker begon te trainen; op pleintjes én in zaaltjes. Uiteindelijk ben ik op een steeds hoger niveau gaan spelen, van lokaal tot provinciaal tot uiteindelijk landelijk in de Nederlandse eredivisie. Daar ben ik 2 keer landskampioen geworden.

Wat is volgens jou het belang van een initiatief als Kleur de Kamer?
Nederland kent 17 miljoen mensen, allemaal met een eigen unieke identiteit. De politiek is wat mij betreft dé plek waar al die mensen vertegenwoordigd moeten worden. Om de uitdagingen van de toekomst te bespreken, om plannen te smeden en om te zorgen dat niemand achterblijft. Toch blijven veel mensen achter en worden niet gehoord. Dat is voor mij onacceptabel.

Tegelijkertijd moeten we ook eerlijk durven te zijn. Ondervertegenwoordiging verdwijnt niet met een druk op de knop, of door nieuwe wetten en regels. Maar het verdwijnt zeker niet zónder dat mensen zich uitspreken en zónder politieke actie. Zonder dat duidelijk wordt gemaakt: laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Daarom is een initiatief als KDK onwijs belangrijk.

Wat vind je het leukst aan je gemeente en waarom?
De Haagse markt is mijn favoriete plek in de stad. Het symboliseert voor mij al die nationaliteiten die Den Haag zo mooi maken. Van de turkse groenteboer tot de Nederlandse visman. Het is de plek waar ontmoeting centraal staat, waar iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn. Dat is mijn stad, mijn Den Haag. De stad waar ik van hou.

Wat wil je als eerste veranderen zodra je raadslid bent?
Allereerst: het normaliseren van praten over mentale gezondheid onder jongeren, iets wat momenteel nog teveel in de taboesfeer hangt. Het gevolg? 1 op de 7 jongeren ervaart mentale problemen en de suïcide onder jongeren is in het afgelopen jaar met 15% toegenomen. Geen moment te verliezen, tijd voor actie. Dat wil ik gaan doen door extra te investeren in lokale hulpaanbieders en sociale ontmoetingsplekken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de zorg voor jongeren financieel toegankelijker wordt; iets dat nog altijd een drempel is voor velen. Ik wil me gaan hard maken voor een systeem waarbij de gemeente en zorgaanbieders financieel verantwoordelijk worden voor de zorgkosten, zodat jongeren niet eerst in hun portemonnee hoeven te kijken om te bepalen of zij wel of niet op zorg kunnen rekenen.

Naast een mentaal gezondere stad, wil ik er ook voor gaan zorgen dat meisjes en vrouwen zich niet langer onveilig voelen op straat. Nog altijd is straatintimidatie aan de orde van de dag, met alle gevolgen van dien. Iedereen moet zich altijd en overal veilig kunnen voelen. Daar ga ik voor.

Wat hoop je over 4 jaar bereikt te hebben in je gemeente?
Een gemeente waar mensen gewaardeerd worden om wie ze zijn en niet om waar ze vandaan komen. Waar mentale gezondheid niet langer meer een taboe is en waar meisjes en vrouwen zonder zorgen over straat kunnen.

Waarom zou men juist op jou moeten stemmen?
Voor een jonge politicus heb ik al aardig wat ervaring opgedaan in de politiek. Zo’n 9 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in de politiek, bij de Jonge Democraten (jongerenafdeling van D66). Daar heb ik verschillende rollen mogen vervullen; van afdelingsadviseur in Den Haag tot landelijk secretaris diversiteit en participatie. Allemaal zeer leerzaam! Verder ben ik actief geweest voor het landelijke campagneteam van D66, in de rol van communicatiemedewerker. Nu is het tijd om al deze ervaringen te gaan inzetten voor mijn geliefde stad. Waar we iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen.

Waar kunnen we meer informatie over je vinden?

  • Instagram > @romeodylan_
  • Facebook > Dylan Romeo D66
  • Twitter > @Dylanromeo_
  • Linkedin > dylanromeo