De irritaties tussen de regeringspartijen over de impasse van het migratieprobleem lopen op. En dat zal na vandaag niet minder worden.
De VVD en de ChristenUnie, toch wel elkaars tegenhanger te noemen op asielgebied, houden congressen met hun achterbannen. Allebei in Apeldoorn, en ze houden elkaar in de gaten.
Het VVD-bestuur kondigt vol enthousiasme de ‘Liberale Open Dag’ aan. Ook niet-leden zijn welkom om mee te discussiëren en een borrel en een bitterbal te nuttigen. De VVD wil het graag gezellig houden, maar een felle asieldiscussie en kritiek op partijleider Rutte staan ook op het programma.
Die beloofde op het congres vorig jaar een substantiële vermindering van de instroom van asielzoekers. In ruil daarvoor steunde zijn partij de spreidingswet met een gedwongen verdeling van asielzoekers over gemeenten.
Veel VVD’ers zijn het zat
Van een vermindering van de instroom is vooralsnog geen sprake, integendeel. De komende jaren reizen er vele duizenden asielzoekers meer naar Nederland dan eerst gedacht. Ondertussen is het kabinet begonnen met de invoering van de spreidingswet en moeten gemeenten via een noodplan zo snel mogelijk meer asielzoekers opvangen.
Veel VVD’ers zijn het zat. Zoals Teun Heldens, fractievoorzitter van de partij in de gemeente Peel en Maas en Jordy Drieman, fractievoorzitter in de gemeente Cranendonck.
Dan maar uit het kabinet stappen, zeggen zij:
Hoe Rutte de vragen van zijn kritische partijgenoten beantwoordt luistert nauw. Want bij de ChristenUnie zullen ze letten op de toon en het taalgebruik bij de liberalen. Ook daar staan de herinneringen aan het partijcongres van vorig jaar nog vers in het geheugen.
Toenmalig partijleider Gert-Jan Segers zei tegen een kritische achterban dat de strengere asielafspraken in de coalitie nét te dragen waren en zorgden voor buikpijn en slapeloze nachten. Hij neemt vandaag formeel afscheid als leider.
Niet nog meer concessies
Zijn opvolger Mirjam Bikker en Tweede Kamerlid Don Ceder zijn niet bereid nog meer concessies te doen. Bij de ChristenUnie willen ze überhaupt niet van een migratieprobleem spreken.
De leden gaan waarschijnlijk voor een motie stemmen om de spreidingswet simpeler te maken, sneller meer opvang voor asielzoekers te regelen, en daarbij desnoods dwang te gebruiken. Een nieuw politiek feit dat tussen de ChristenUnie en de VVD in staat.
Niet geheel toevallig brengt PVV-leider Geert Wilders vandaag opnieuw een bezoek aan Ter Apel, de plaats van het overvolle aanmeldcentrum. De asielstop waar Wilders voor pleit is voorlopig politiek onhaalbaar. Maar hij zal het moment aangrijpen om Rutte loze beloften te verwijten.
Drie zetels meer dan de VVD
Dan weer terug naar Apeldoorn, want daar heeft de SP als derde politieke partij een ledenbijeenkomst.
De SP haalde ooit, in 2006, vijfentwintig zetels. Drie zetels meer dan de VVD. Krijgt SP-leider Lilian Marijnissen dat nog een keer voor elkaar? “Dat waren andere tijden”, zegt zij. “Nu zijn er veel meer politieke partijen.” Als de SP-leden het goed vinden zal Marijnissen de volgende verkiezingen weer lijsttrekker zijn.
Hoofdmoot bij de SP is het vaststellen van een nieuw beginselprogramma. Het laatste dateert alweer van 1999. Marijnissen: “Door de EU, marktwerking en buitenlandse bedrijven gaat de Nederlandse politiek over steeds minder dingen. Wij pleiten voor radicale democratisering. Geef mensen weer zeggenschap over hun eigen buurt, werk en leven.”