De afgelopen elf maanden zijn er 250 uitgeprocedeerde asielzoekers uit Marokko uitgezet naar eigen land. Dat is het hoogste aantal in tien jaar, meldt de Dienst Terugkeer en Vertrek aan De Telegraaf. Nog eens 700 personen zouden binnen een half jaar moeten volgen.
Jarenlang weigerde Marokko landgenoten terug te nemen, maar het kabinet heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de relatie. Zo kon staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) vorig jaar afspraken maken met de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, terwijl zijn voorganger Broekers-Knol nog bot ving.
Marokko stopte met het accepteren van uitgeprocedeerde asielzoekers nadat Nederland zich kritisch had uitgelaten over de onderdrukking door Marokko van de protestbeweging in het Rifgebergte. Om de relatie te verbeteren besloot het kabinet zich minder uit te spreken over binnenlandse aangelegenheden in Marokko.
Nieuwe problemen
De samenwerking is nu “nagenoeg ideaal” volgens de staatssecretaris. Asielzoekers die worden vastgezet omdat ze geen kans maken hier te mogen blijven, worden volgens een asieladvocaat in de krant al binnen enkele weken uitgezet.
Wel ziet Van der Burg dat nieuwkomers zich aanpassen aan het verscherpte beleid. Vaak wachten ze een afwijzing van hun aanvraag niet af maar verdwijnen al snel in de illegaliteit. “Dat is nu ons probleem.”
“Ze weten dondersgoed dat ze niet mogen blijven en dat als ze worden afgewezen ze in vreemdelingenbewaring worden gezet”, stelt de bewindsman. Voordat dat kan gebeuren trekken de afgewezen asielzoekers door naar onbekende plekken in Nederland of een ander EU-land.