De politieke campagne gaat vandaag een laatste spannende dag in, met verschillende partijen die strijden om de grootste te worden en ook nog heel veel kiezers die hun stem niet hebben bepaald .
De kopgroep van partijen lijkt in de peilingen steeds groter te worden, maar de kiezers zijn ondertussen nog volop in beweging. In de strijd om de gunst van de kiezer vallen partijen elkaar de laatste dagen over en weer steeds harder aan en waarschuwen voor een te links, dan wel een te rechts kabinet.
Dit weekend wist NSC-voorman Omtzigt toch ook weer de aandacht op zich te vestigen met zijn mededeling dat hij in een zakenkabinet met vakministers wellicht toch premier wil worden. Het kwam hem ook meteen op kritiek te staan van de VVD en GroenLinks-PvdA vanwege de voorzichtige formulering.
Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat vlak voor de verkiezingen 61 procent van de kiezers een voorkeurspartij heeft, maar ook nog andere partijen overweegt.
Slotdebat
Vanavond hebben alle lijsttrekkers nog een kans om die kiezers te overtuigen in het NOS-slotdebat NL Kiest: Het Debat op NPO 1. Vanaf 19.00 uur debatteren eerst de kleinere partijen met elkaar en vanaf 20.30 uur zijn de negen grootste partijen aan de beurt. In drietallen gaan zij voor de laatste keer in deze spannende campagne de strijd met elkaar aan. Elke partij komt daarbij twee keer aan bod. Het gaat onder meer over polarisatie in de samenleving, de portemonnee, klimaat en herstel van vertrouwen. De uitzending duurt tot 22.10 uur.
Hoe ziet het slotdebat van de NOS eruit?
Het debat is één uitzending, onderbroken door het NOS Achtuurjournaal. Het eerste deel is van 19.00 uur tot 19.50 uur met de ‘kleinere partijen’. Die debatteren in drietallen. Bij1, CU, FvD gaan in debat over arbeidsmigratie. Volt, SGP, BVNL over Wonen en Denk, CU, JA21 over geldzorgen.
Het tweede deel begint na na het NOS Achtuurjournaal en is met de negen grootste partijen.
Ook zij debatteren in drietallen: VVD, PVV, PvdD debatteren over spanningen in de samenleving, NSC, CDA, SP over de portemonnee. GroenLinks-PvdA, D66 en BBB spreken over klimaat. Over migratie gaan D66, PVV en SP het debat aan. CDA, BBB en PvdD spreken over landbouw en over het herstel van vertrouwen spreken NSC, VVD en GroenLinks-PvdA.
De verdeling tussen de ‘kleine’ en ‘grote’ partijen is gemaakt volgens een berekening van het gemiddelde van de zetels die partijen nu in de Kamer hebben en de Peilingwijzer van 1 november.