Het moet anders.

www.sofyan-mbarki.nl

Voor Sofyan Mbarki is het duidelijk. We leven nu in bijzondere tijden. De wereld verkeert in een covid-crisis, maar velen van ons ook in een economische crisis. Meer dan ooit is het duidelijk dat het anders moet. En er is geen betere tijd om dat tot uiting te brengen, dan met je stem op 15, 16 en 17 maart.

Sofyan Mbarki , fractievoorzitter van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad, wil ook de stem zijn voor degenen die niet gehoord worden. Helaas is het vaak deze groep die geen stem uitbrengt tijdens verkiezingen, omdat ze, voor hun gevoel, toch niet gehoord worden, omdat toch altijd alles bij het oude blijft, omdat ze zich niet herkennen in de politiek en de volksvertegenwoordigers. Zij voelen zich allerminst vertegenwoordigd.

Mbarki groeide op in Nieuw-west, in een gastarbeidersgezin met vijf kinderen. ‘We hadden het niet breed, er kon van alles niet, maar we kwamen niets te kort. Mijn ouders waren liefdevol en zorgzaam. Maar ik weet wat het is om op te groeien in een veel te kleine woning met zeven mensen.” Sofyan ging naar school en heeft een achtergrond in de economie. Hij heeft van alles gedaan. “ Kranten bezorger, pizzabezorger, taxichauffeur. Ik kwam in een jeugdgevangenis te werken en daar kreeg ik inzicht in misstanden en werd mijn maatschappelijke interesse gewekt. ”Toen hij later leraar werd op het Calvijn college ging hij zich serieus afvragen hoe het kon dat bepaalde wijken genoegen moesten nemen met hele grote klassen en minder goede docenten, kortom: slechter onderwijs.

Tot zijn eigen verbazing merkt Sofyan op dat het onderwijs de laatste jaren verder achteruit is gegaan. Bewijs daarvan is het grote aantal leerlingen met een taalachterstand die toch komen uit gezinnen waar Nederlands wordt gesproken. Bij Sofyan thuis werd uitsluitend Marokkaans gesproken en zijn generatie beheerst het Nederlands uitstekend. Hoe kan het zijn dat hij in zijn tijd als leraar moeders te spreken kreeg die vloeiend Nederlands spraken waarvan de kinderen een taalachterstand hadden? Slechter onderwijs en ook straattaal heeft daar veel mee te maken. Sofyan: Begrijp me niet verkeerd, als je zowel straattaal als het Nederlands beheerst dan zie ik dat als een extra competentie, dan beheers je twee talen in feite; Nederlands en, ik zou bijna zeggen, Amsterdams.  Maar als je uitsluitend straattaal spreekt, dan is dat een handicap.”

Een van de zaken waar hij medeverantwoordelijk is in zijn zeven jaar in de Amsterdamse gemeenteraad, is dan ook dat onderwijs hoog op de agenda kwam te staan. Mede dankzij hem kunnen kinderen van vluchtelingen nu ook naar de voorschool, dat kon daarvoor niet. Terwijl de taal leren voor hen zo belangrijk is. Sofyan: ‘Nederland is een land waar taalbeheersing cruciaal is voor kansen op succes in je carriére. Bij sollicitaties telt het heel zwaar mee.”

Nog een wapenfeit is dat door zijn inzet men niet zomaar drugs kan kopen bij minderjarige dealers. “Drugs dealen is in Nederland illegaal, drugs gebruiken niet. Wat mij betreft blijven mensen weg bij drugs, maar als je toch drugs wilt kopen, wat overigens strafbaar is in Nederland. Dan vind ik dat je geen drugs moet kopen van minderjarigen. Sterker nog; Ik wil dat iemand die drugs koopt van een minderjarige dealer ook vervolgd wordt. Dat heb ik geagendeerd. Als je toch drugs wilt kopen, koop dan drugs bij meerderjarigen, niet bij minderjarigen. Die moeten naar school en andere dingen met hun leven doen. Drugs maakt heel veel kapot bij jongeren.” Het plan om de kopers te vervolgen was voor andere partijven een brug te ver, maar men wou wel een signaal afgeven. Daarom  krijgt iemand die drugs koopt bij minderjarigen krijgt een smsje van de politie wanneer een minderjarige dealer gepakt wordt. Op deze manier hoop ik dat men zich bewuster wordt van het kwaad dat men hiermee in stand houdt.

Waarom juist de PvdA?

Sofyan: “Door de sociaal democratie. Ik was jong toen ik me ging verdiepen in de politiek. Ik geloof dat je zaken samen moet doen. Eerlijk delen, een grote volksbeweging zodat je een grote groep kunt binden.  Bij een thema als duurzaamheid, hoe zorg je ervoor dat je een grote groep meekrijgt? Dat de grote bedrijven die meer vervuilen ook meer gaan betalen dan de kleine burger. Ik ben een echte sociaal democraat, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Ik ben voor eerlijke verdeling van kennis, macht welvaart.

Hoe kijk je naar je deelname aan deze Tweede kamerverkiezingen. Denk je dat je een reëele kans maakt? De PvdA schommelt tussen de 9 en de 12 zetels, en jij bent nummer 16 op de lijst.

“Los daarvan, iedereen vindt dat het anders moet, dat  we eerlijker moeten verdelen, maar het is nog niet te zien in de peilingen. Iedereen voelt dat het anders moet, en deze verkiezingen zijn de kans om te laten zien dat het anders moet. Als men zegt: ik kan geen woning krijgen, woningen zijn enorm duur, laat dan zien dat het anders moet. Stem dan, als het niet op PvdA is, in ieder geval op een andere linkse partij. Als het gaat om lonen, pensioenen, belastingen, zijn de afgelopen jaren steeds partijen aan de macht geweest die arbeid hebben belast, en belastingen voor grote bedrijven zijn juist ontlast. Maar ik zie mensen die er direct last van hebben en toch op die partijen blijven stemmen.  Dit zijn hele bijzondere tijden, we zitten midden in een gezondheids- en economische crisis, we gaat stemmen onder hele bijzondere omstandigheden, iedereen die ik spreek zegt: het moet anders.”

En laten we ook de groep niet vergeten die niet gaat stemmen. Ik denk dat de groep die niet gaat stemmen, juist de groep is die niet gehoord wordt, die zich niet vertegenwoordigd voelt. Maar als je niet gaat stemmen betekent dat je bij voorbaat opgeeft. Je stem wordt overschreeuwd, daardoor kun je dingen niet veranderen. Politiek begint bij verhalen van mensen. De toeslagenaffaire begon met mensen die hun individuele verhaal vertelden en dan volgen politieke acties. Als verhalen van deze mensen niet verteld worden, blijft het onrecht bestaan en gaat door op volgende generaties.

 

Mede-eigenaar van Nederland.

Ik wil door gaan met waar ik al 7 jaar mee bezig ben; stem geven aan mensen die niet gehoord worden. Hun punten op de agenda krijgen. Onderwijs en veiligheid vind ik heel belangrijk, als een buurt veilig is kun je beter opgroeien en beter onderwijs geeft je betere kansen. Het gaat over perspectief bieden aan een jongere generatie.

Ik was op de Black Lives Matter demonstratie op de Dam. De energie die je daar voelde was enorm. Ik ben opgegroeid in een samenleving die erg veranderde van samenstelling. ik zie nu een generatie die zelfbewust is. Onze ouders waren bescheidener, zij wilden conformeren aan de geldende normen. Maar deze generatie voelt zich gelijkwaardig. Ze voelen en gedragen zich als mede-eigenaar van dit land. Er groeit nu een generatie op die kansen heeft gepakt om zich te ontwikkelen. Ze vinden ook niet dat ze dankbaarder moeten zijn dan een ander. Ik zie een zelfbewuste generatie die in staat is te verbinden en te inspireren.