De lijsttrekkers van VVD, D66, PVV, SP, Partij voor de Dieren en BBB zijn het er over eens dat de woningnood aangepakt moet worden en dat overbelaste mantelzorgers en mensen met een krappe beurs veel beter geholpen moeten worden. Maar over de beste aanpak van deze problemen lopen de meningen sterk uiteen.

Dit werd duidelijk bij het tweede RTL-verkiezingsdebat, gehouden in een hotel in Amsterdam. Voor het programma hadden de lijsttrekkers van Nieuw Sociaal Contract en GroenLinks-PvdA, Omtzigt en Timmermans, afgezegd. De zes lijsttrekkers die wel aanwezig waren kregen vragen van een aantal gasten uit het publiek over wonen, zorg en de portemonnee.

Straatje

Bij het eerste thema, de woningnood, zeiden alle partijen dat er meer gebouwd moest worden. D66 ziet de oplossing met name in slimmer en hoger bouwen en in iedere stad of dorp “een straatje erbij”. De PVV zei dat er vooral minder migranten toegelaten moeten worden.

BBB heeft de hoop gevestigd op het beter gebruiken van de bestaande woningvoorraad, bijvoorbeeld door kantoren om te bouwen. De VVD denkt dat het schrappen van vertragende regels kan helpen en zowel de SP als de Partij voor de Dieren wil dat de overheid veel harder ingrijpt en de woningbouw niet meer aan de vrije markt overlaat.

Goed onderkomen

Bij het thema zorg kwam een vrouw aan het woord die haar dementerende moeder verzorgt. Deze mantelzorg is zwaar en alle aanwezige partijen begrepen haar oproep tot hulp en een goed onderkomen in een verzorgingshuis in de buurt. De PVV, SP en BBB spraken er schande van dat er op de verzorgingshuizen is bezuinigd en willen die zo snel mogelijk terug. Een plan van de SP voor een zorgbuurthuis werd positief ontvangen.

VVD-leider Yesilgöz probeerde duidelijk te maken dat er de komende jaren te weinig personeel is om de door de vergrijzing groeiende zorgvraag op te vangen. Haar partij heeft de hoop gevestigd om “slimme technieken”, dat zijn technische ondersteuningen om te zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen. BBB gelooft niet echt in deze “robotisering”.

Kijk hier naar een aantal fragmenten uit het debat:

Bij het laatste thema kwamen de ouders van een gezin aan het woord, die net te veel verdienen om allerlei ondersteunende toeslagen te krijgen, maar wel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook hier waren de zes lijsttrekkers eensgezind dat er iets aan deze situatie gedaan moest worden.

De VVD wil de belastingen verlagen, waardoor er netto meer overblijft. “De middeninkomens zitten in de knel”, aldus Yesilgöz. BBB heeft een plan om te kijken of er over de eerste 30.000 euro geen premie of belasting betaald hoeft te worden. “Maar het is nog maar een idee”, voegde Van der Plas eraan toe.

Gratis bier

BBB, maar ook SP, wil mensen extra helpen bijvoorbeeld door de staatsschuld op te laten lopen. Zowel BBB als de SP heeft het partijprogramma niet door laten rekenen door het Centraal Planbureau, dus is niet duidelijk wat het effect van de voorgestelde plannen is. “Gratis bier dus”, wierp Jetten Marijnissen voor.

Na afloop keken de lijsttrekkers tevreden terug op het debat. De twee afgemelde lijsttrekkers Omtzigt en Timmermans had niemand gemist.