Kandidaten van Kleur

Joan-Nunnely

Raoul Boucke – D66 #10

Op 17-jarige leeftijd kwam ik vanuit Suriname naar Nederland. Ik had mijn middelbare schooltijd in Paramaribo er net op zitten. Suriname kampte met een grote economische en sociale crisis. ‘Kennis is kracht’, zeiden mijn ouders van jongs af aan tegen mij. Met die opdracht in de oren geknoopt, maakte ik als tiener de oversteek naar Delft voor een studie technische scheikunde.

Dat was best wennen en ook hard werken. Vreemd land, andere cultuur. Hier geen open armen, maar ook geen gesloten deuren. Teruggeworpen op mijzelf, voelde ik heel duidelijk dat de bal om iets van mijn leven te maken, echt bij mij lag. Dat ik alle kansen die Nederland bood, moest grijpen om verder te komen. Door kennis op te doen, en nieuwe kennissen te maken.

Zo leerde ik door, ontmoette ik de man van mijn leven en stond ik te trappelen toen ik voor mijn eerste baan aan de slag kon bij het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Eén passie uit Suriname bleef steeds de rode draad: vechten voor het klimaat en de natuur. Als kind zag ik hoe een prachtig, groen land vervuild en verspild werd. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik toen.

Nu weet ik dat zeker. En het kan alleen samen met Europa en de wereld. Zo werkte ik de afgelopen dertien jaar aan duurzaamheid in Brussel, het politieke hart van de Europese Unie. Nu wil ik dat ook doen in het politieke hart van Nederland: de Tweede Kamer. We moeten andere keuzes gaan maken. De groene revolutie is pas net begonnen.

Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in deze strijd voor onze toekomst. Dat er in Nederland plek is voor ons allemaal. Ongeacht je kleur, gender, achtergrond, beperkingen, leeftijd of seksuele voorkeur. Als geen ander ken ik het gevoel dat je soms tegen muren oploopt of je moet invechten. Het is tijd dat we barrières ombuigen tot springplanken zodat het niet uitmaakt of je in Amsterdam Zuid of in Amsterdam Zuidoost bent opgegroeid.

Voor onze Grondwet is iedereen gelijk. Maar dat principe wordt pas echt werkelijkheid als we er naar leven. Als we gelijke kansen met en voor elkaar organiseren, elke dag opnieuw. Thuis, op straat, op school en op het werk. De overheid moet het goede voorbeeld geven. Door een afspiegeling te zijn van de Nederlandse samenleving. Of je al generatie op generatie hier woont, of zoals ik, pas in 1993 voet op Nederlandse bodem hebt gezet. Daarom: Kleur de Kamer! Kies de partij die bij je past en ga stemmen op 17 maart 2021!