PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Het 59-jarige Kamerlid doet dit voor de derde keer, ook in 2016 en 2021 deed hij een gooi naar deze prestigieuze baan. Eerder deze week kandideerde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich. Donderdag kiezen de Kamerleden de nieuwe voorzitter.

Vaste hand

In zijn sollicitatiebrief aan alle Kamerleden schrijft Bosma dat de Tweede Kamer in deze turbulente politieke tijden een voorzitter nodig heeft die de hamer “met vaste hand” hanteert.

Bosma zit zo’n 17 jaar in de Tweede Kamer en is ook al jaren lid van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het Presidium.

Geen gedonder

Hij benadrukt dat hij als plaatsvervanger veel debatten heeft voorgezeten, “Altijd ben ik erin geslaagd de Kamer in rustig vaarwater te houden.” Hij hanteert een strakke leiding, staat in zijn sollicitatiebrief. “Geen gedonder in de zaal als ik er zit.”

Met zijn doeltreffende voorzittersstijl, met het “oog op de klok”, kunnen Kamerleden doen “waartoe zij geroepen zijn: het controleren van het kabinet en het vertegenwoordigen van onze kiezers.” PVV-leider Wilders hoopt dat Bosma het ditmaal wordt. “De TK verdient een kundig, erudiet en gezaghebbend persoon als Martin als Voorzitter”, schrijft hij op X.