In de Tweede Kamer is de parlementaire enquêtecommissie over de coronacrisis officieel van start gegaan. Aan het onderzoek naar de Nederlandse aanpak van het besmettelijke virus tussen eind 2019 en eind 2021 doen zes partijen mee. VVD-Kamerlid Daan de Kort is gekozen tot voorzitter.
Het heeft er enige tijd naar uitgezien dat de commissie er niet meer zou komen. In november 2021 besloot de Tweede Kamer tot dit zware middel om te kijken naar allerlei ingrijpende besluiten, zoals de lockdowns, de sluiting van scholen, de instelling van een avondklok, de verplichting van mondkapjes en de invoering van het coronatoegangsbewijs.
Vervolgens verliep het werk van de voorbereidende commissie in 2022 al niet vlekkeloos door interne conflicten en een voorzitterswissel. In juni 2023 werd de enquête definitief op de lange baan geschoven, omdat er te weinig partijen in de commissie wilden. Het is tijdrovend werk en dat is voor kleinere partijen een behoorlijke belasting.
Na de Tweede Kamerverkiezingen deed PVV-leider Wilders een nieuwe poging om het onderzoek toch weer op te starten en dat is gelukt. De Kamerleden Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA), Peter Smitskam (PVV), Rosanne Hertzberger (NSC), Claudia van Zanten (BBB) en Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) hebben zich aangemeld en zijn nu officieel geïnstalleerd.
Drie jaar
VVD-voorzitter De Kort zegt dat de commissie “een bijzondere taak” te volbrengen heeft, maar wil inhoudelijk nog weinig kwijt over de aanpak. De voorbereidende commissie had voorgesteld om drie jaar de tijd te nemen, maar die periode kan ingekort worden.
FvD-Kamerlid Van Houwelingen, die ook in de voorbereidende commissie zat, denkt nu dat het misschien wel binnen zes maanden klaar kan zijn. Eigenlijk had hij de Tweede Kamer al verlaten, maar zijn collega Freek Jansen heeft voor zes maanden zijn Kamerzetel afgestaan, zodat er een in het onderwerp ingevoerde FvD’er in de coronacommissie kan zitten.
Griepje
De partij is altijd zeer kritisch geweest over het coronabeleid. Volgens de partij is covid-19 niet meer dan een griepje en waren de maatregelen disproportioneel en te vrijheidsbeperkend.
De nieuwe commissie voorzitter De Kort denkt niet dat partijpolitiek de toon van de commissie gaat bepalen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de leden hun partijkleur meer van zich af zullen schudden en aan waarheidsvinding zullen doen.”