Minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft ook van medewerkers van de VVD, uit de tijd dat hij Kamerlid was, gehoord dat zij zijn gedrag als onaangenaam en kwetsend hebben ervaren.

Dat zegt Wiersma in een bericht op Instagram. Hij zegt daarbij dat hij de signalen destijds onvoldoende “tot zich heeft genomen of zich ervoor heeft afgesloten”. Het gaat om inmiddels oud-medewerkers van de VVD-fractie. “Ik ben wel degelijk een hork geweest. Ik heb mensen daarmee tekort gedaan en dat spijt mij zeer.”

De oud-medewerkers hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan een gesprek, zegt Wiersma. Maar als dat mocht veranderen blijft hij daartoe bereid. “Dat geldt vanzelfsprekend ook als er zich in andere organisaties alsnog mensen zouden melden. Ik zal daar van leren.”

Razernij

In april kwam naar buiten dat Wiersma op het ministerie van Onderwijs “geregeld door het lint ging en dat hij kon ontsteken in razernij”. Een aantal ambtenaren zou om die reden zijn opgestapt.

De minister kondigde daarop aan dat hij met voormalige leidinggevenden in gesprek zou gaan over zijn gedrag. Hij werkte onder andere ook nog als staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bij pensioenuitvoerder PGGM en FNV Jong.