Minister Dijkstra voor Medische Zorg hoopt dat de productie van het astmamedicijn salbutamol aerosol binnen “enkele weken” weer op gang is gekomen. Zij noemt het tekort aan deze puffer voor astmapatiënten een “prangende situatie” en zegt hard te werken aan een oplossing.

De Tweede Kamer wilde van haar weten wat zij precies doet aan het opgelopen tekort aan salbutamol, ook wel bekend onder de naam Ventolin. Door productieproblemen bij verschillende Europese fabrikanten is het middel in Nederland nauwelijks meer leverbaar.

De NSC-fractie, die het debat had aangevraagd, maakt zich vooral zorgen over de 85.000 kinderen die deze puffer gebruiken. Ze zijn te jong voor andere inhalatiemiddelen, zeggen experts. “Deze kinderen zijn het meest kwetsbaar en hebben het benauwd”, aldus NSC-Kamerlid Jansen.

Importeren

Veel partijen vinden dat minister Dijkstra te traag heeft ingegrepen. Pas sinds kort mogen apothekers tijdelijk het geneesmiddel uit het buitenland importeren. Die maatregel is genomen toen producenten officieel gemeld hadden dat er een tekort was aan de grondstof van het populaire medicijn.

De minister benadrukt dat veel Europese landen met dezelfde problemen kampen en dat de oplossing dus niet ligt in de import uit het buitenland. Alleen Italië en Roemenië hebben nog voorraad, maar dat is niet genoeg.

Het aanleggen van eigen voorraden kan dus ook niet, vindt Dijkstra. “Als de middelen er niet zijn, kun je ook geen voorraden aanleggen.” De minister vindt ook dat producenten te laat aan de bel hebben getrokken en het dreigende tekort eerder hadden moeten melden.

Garantie

Veel partijen, zoals VVD, NSC, PVV, D66, zijn niet overtuigd van de aanpak van de minister. “Als we de hele tijd naar elkaar blijven wijzen, wordt het probleem niet opgelost”, aldus NSC-Kamerlid Jansen. Zij wilde een garantie dat Dijkstra het probleem binnen een maand oplost, maar die wilde de minister niet geven.

PVV-Kamerlid Claassen vindt dat Nederland zelf de grondstoffen voor dit medicijn moet produceren. “Dat gaat het probleem van vandaag op morgen niet oplossen”, reageerde Dijkstra. NSC vindt ook dat Dijkstra te “relaxed” reageerde op het tekort, wat de minister hard van de hand wees. “Als ik het medicijn uit de grond zou kunnen stampen, zou ik het meteen doen.”