Nederland stuurt een marineschip richting Gaza om te kunnen helpen bij evacuaties en de toevoer van noodhulp. Demissionair minister van Defensie Ollongren heeft dat bekendgemaakt bij haar bezoek aan Cyprus. Dat EU-land wil een humanitaire zeecorridor instellen naar de Gazastrook.

Zr.Ms. Holland vertrekt waarschijnlijk halverwege deze maand naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee, waar het zal wachten tot de humanitaire operatie kan beginnen. Het ruim honderd meter lange patrouilleschipschip doet volgens Defensie ongeveer anderhalve week over de reis.

In de Gazastrook, waar Israël dagelijks luchtaanvallen uitvoert, woedt een humanitaire crisis. Defensie noemt de situatie zeer ernstig en wil een bijdrage leveren aan de noodhulp voor Gazanen. “Het verruimen en versnellen van de toegang tot het gebied over land heeft daarom prioriteit.”

De enige toegang tot Gaza over land is via Egypte. Maar via de grensovergang bij Rafah komen maar mondjesmaat voedsel, medicijnen en water de Palestijnse enclave binnen. Cyprus, dat zo’n 350 kilometer ten noorden van Gaza ligt, wil daarom via zee noodhulp leveren.

Cyprus presenteert morgen plan

De Cypriotische president Christodoulides presenteert morgen zijn plan voor de zeecorridor in Parijs. Daar komen EU-leiders bijeen om de humanitaire crisis te bespreken.

Nederland is momenteel met twee C-130 transportvliegtuigen aanwezig op Cyprus. Deze toestellen kunnen mogelijk ook worden ingezet voor evacuaties of het leveren van noodhulp. Defensie benadrukt dat ook “opties door de lucht” worden overwogen.

In totaal zijn zo’n 200 Nederlandse militairen tijdelijk gestationeerd op Cyprus. Minister Ollongren bracht vandaag een bezoek aan deze eenheid.