De Tweede Kamer wil een aangepast plan van demissionair staatssecretaris Van Rij voor de nieuwe spaartaks komende tijd toch behandelen. Dit hoewel het kabinet demissionair is en Van Rij heeft gewaarschuwd dat het niet eenvoudig is. Dat bleek vandaag in een debat over de al veel besproken nieuwe belasting op sparen, beleggen en onroerend goed. Het streven is nu dat de plannen in 2027 ingaan.
Vorig jaar september liet Van Rij aan de Kamer weten dat de invoering van een nieuw stelsel opnieuw vertraging opliep. Het plan was om per 2026 belasting te gaan heffen over het werkelijke rendement op spaargeld en beleggingen in box 3, maar dat bleek niet haalbaar. Eerder was de invoeringsdatum al van 2025 naar 2026 verschoven. Van Rij waarschuwde vorige maand voor verdere vertraging.
Maar partijen in de Kamer willen dat Van Rij toch alles op alles zet om door te gaan. ChristenUnie Kamerlid Grinwis: “Als we er nu niet uitkomen, wat gaan we dan doen? Ik denk niet dat we een slimmere staatssecretaris krijgen.” Om invoering per 2027 te halen, wil Van Rij voor de zomer met een aangepast wetsvoorstel komen.
Geen lager tarief voor tweede huis
Voor mensen met een tweede huis zal één van de te verwachten aanpassingen minder goed nieuws zijn. Het blijkt praktisch onuitvoerbaar om een onderscheid te maken tussen hen en beleggers met veel panden. Het lagere tarief voor mensen met een tweede huis lijkt daardoor van de baan.
Ook een uitzondering voor aandeelhouders van familiebedrijven blijkt niet te kunnen. De Kamer wilde dat regelen uit angst voor bedrijven die door de nieuwe regels in de problemen zouden komen. Maar dat blijkt in strijd met Europese regels voor staatssteun.
Na het arrest van de Hoge Raad dat de spaartaks in strijd was met de wet, bedacht Van Rij een tijdelijke vermogensbelasting om zo nog iets via box 3 in de staatskas binnen te laten komen. Maar ook dat systeem werd bij de rechter aangevochten. Eind augustus wordt een nieuw oordeel van de Hoge Raad verwacht. Tot die tijd worden de belastingaanslagen sinds 2021 van honderdduizenden burgers nog aangehouden. De Belastingdienst heeft voor dit en ander herstelwerk honderden extra mensen aangetrokken.
Dat de modernisering van ICT-systemen bij de Belastingdienst ook vertraging opliep, heeft het proces niet geholpen, aldus Van Rij. Hij erkent dat hij vandaag niemand heeft horen zeggen dat het spaartaks-plan “briljant is met een tien plus van de juf”. Toch is hij ook blij dat hij niemand heeft horen zeggen “stoppen met die handel”.
Om de wet in 2027 in te laten gaan, moet de wet in 2025 zowel door de Tweede als Eerste Kamer behandeld worden. Van Rij gaat daarom snel aan de slag met de aanpassingen en technische uitwerkingen en wil half mei met een nieuwe brief bij de Kamer terugkomen.