Het rijden in een benzine- of dieselauto wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk flink duurder voor particulieren. Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft het kabinet twee lastenverhogingen voorgelegd om de klimaatdoelen te halen. Dat bevestigen bronnen uit coalitiekringen aan de NOS.
Jetten wil verplichten om duurdere biobrandstof met gewone brandstoffen te mengen waardoor benzine en diesel zo’n vijf tot tien cent per liter duurder worden. Dat moet leiden tot minder gereden kilometers. Deze maatregel kan al vanaf 2024 ingevoerd worden.
Verder wordt een verhoging van de aanschafbelasting op nieuwe benzine- en dieselauto’s (bpm) vanaf 2025 besproken. Het gaat waarschijnlijk om een verdubbeling van de bpm per auto. Dit moet de schatkist miljarden euro’s opleveren. Daar staat een lastenverlichting tegenover voor kopers van tweedehands elektrische auto’s. Zakelijke leaseauto’s moeten vanaf 2025 allemaal elektrisch zijn.
Gat op de begroting
Het doel is uiteindelijk dat er helemaal geen ‘fossiele kilometers’ meer worden gereden. Daarmee komt het halen van de klimaatdoelen dichterbij.
Maar het levert tegelijkertijd een financieel probleem op: de vergroening van het wagenpark kost het kabinet geld vanwege het geven van aankoopsubsidies. Daarnaast loopt de schatkist brandstofaccijnzen mis.
Vanaf 2030 moet het verlies aan inkomsten gecompenseerd worden door het nieuw in te voeren rekeningrijden voor alle auto’s. Tot die tijd moet het kabinet alternatieve inkomsten zoeken, zoals dus de verhoging van de bpm.
Politiek gevoelig
De voorstellen liggen politiek gevoelig, zeker voor een partij als de VVD, die doorgaans opkomt voor de belangen van automobilisten. Jetten heeft vandaag van sommige partijen in het kabinet gehoord dat de autobezitter door deze plannen te hard geraakt wordt. Die partijen vinden dat de plannen moeten worden afgezwakt.
Daar zal de komende dagen discussie over gevoerd worden binnen het kabinet. Het is de vraag hoe hoog de partijen die discussie willen laten oplopen, maar duidelijk is dat de benzinerijder niet aan maatregelen ontkomt.