Het kabinet is bereid om gewonde en zieke kinderen uit Gaza in Nederland op te vangen als daar een verzoek voor komt. Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid Kuipers op X. Zo’n verzoek is er op dit moment niet, voegt hij eraan toe.

Als het zover komt gaat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten kijken welke ziekenhuizen plaats hebben om deze kinderen op te vangen.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot zei in Brussel dat nog niet duidelijk is om hoeveel kinderen het gaat:

De VN-organisatie Unicef zegt in een update dat door de oorlog in Gaza meer dan 4000 kinderen zijn omgekomen en 6800 kinderen gewond zijn geraakt.

In de ziekenhuizen in Gaza die nog open zijn is een gebrek aan alles om slachtoffers te helpen.

Aanvullende hulp

Egypte speelt een belangrijke rol bij de levering van noodhulp aan de inwoners van Gaza. Kuipers heeft vorige week bij zijn Egyptische collega aangegeven dat Nederland klaarstaat om aanvullende hulp te leveren.

De middelen waar volgens Egypte de meeste behoefte aan is, zoals materialen voor traumachirurgie, heeft Nederland niet altijd op voorraad. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoekt of die middelen elders in Europa beschikbaar zijn.