Het demissionaire kabinet wil de overbelasting van het stroomnet aanpakken. Op veel plekken in Nederland is er geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen voor bedrijven en zijn er wachtlijsten ontstaan. Minister Jetten zegt dat hij vanwege de ernst van de situatie nadenkt over onorthodoxe maatregelen, zoals een verplichting voor bedrijven om in de piekuren minder stroom af te nemen.

De minister voor Klimaat en Energie noemt het goed nieuws dat bedrijven en huishoudens in “recordtempo” overstappen van gas naar meer duurzame vormen van energie. “Maar dat legt ook een enorme druk op ons stroomnet. Ondanks de forse investeringen van de netbeheerders en eerdere maatregelen loopt het stroomnet op steeds meer plekken tegen de grenzen aan.”

Om daar iets aan te doen heeft hij verschillende plannen. Zo wil hij dat er veel sneller een vergunning kan worden verleend aan een project om het stroomnet uit te breiden. Dat kan door er het label “zwaarwegend maatschappelijk belang” aan te hangen. Een wetsvoorstel daarvoor ligt nu voor advies bij de Raad van State en gaat daarna naar de Tweede Kamer.

Nog ruimte voor huishoudens

Verder werkt Jetten dus aan een plan om zogeheten midden- en grootverbruikers te verplichten om in de piekuren minder stroom te verbruiken, zodat er meer ruimte overblijft voor anderen. Dat wordt nu al wel gestimuleerd, maar dat werkt nog onvoldoende.

Voor kleinverbruikers zoals huishoudens is er nog voldoende ruimte om de groeiende vraag aan te kunnen, schrijft Jetten in een brief aan de Tweede Kamer, hoewel hij vreest dat Gelderland, Utrecht en een groot deel van Flevoland wel worden geraakt. Om te zorgen dat netbeheerders daar ook vanaf 2026 nog woningen en laadpalen kunnen aansluiten op het stroomnet “zet het kabinet alles op alles”.

Hoe het komt dat het elektriciteitsnetwerk verstopt raakt, zie je in deze video: