De Hogeschool Saxion heeft het contract van docent en voormalig kandidaat-Kamerlid van de BBB Jasper Rekers per direct opgeschort. Aanleiding daarvoor is het eerdere nieuws dat Rekers gedurende twee jaar via Twitter anoniem haatberichten verspreidde. Volgens een woordvoerder is het contract in samenspraak met de docent opgezegd.
Rekers was eerder al door de hogeschool geschorst, maar de onderwijsinstelling gaf aan nog een gesprek met het aspirant-Kamerlid aan te willen gaan. “Samen is geconstateerd dat het handelen van de docent heeft geleid tot een complexe arbeidsrelatie waardoor deze niet meer houdbaar is”, laat een woordvoerder van de hogeschool aan persbureau ANP weten.
De tweets van Rekers kwamen twee weken geleden aan het licht, toen het ANP over de kwestie berichtte. Via het socialemediaplatform X verstuurde Rekers lange tijd beledigende en dreigende berichten: zo maakte hij politici online onder meer uit voor “kindermishandelaar” en “pharmahoer”.
Niets gemerkt
Geconfronteerd met de berichtenstroom nam de BBB afstand van Rekers’ uitspraken. Het kandidaat-Kamerlid zelf liet weten dat hij zijn zetel niet in zou nemen, als hij bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november verkozen zou worden.
Rekers, die ook een bedrijfsadviesbureau heeft, stond op de dertiende plaats op de kandidatenlijst van BBB. Omdat de kandidatenlijst al vaststaat, kon hij niet meer van de lijst worden gehaald.
Hij was parttime verbonden aan de hogeschool in Enschede, waar hij les gaf bij de academie School of Commerce & Entrepreneurship. Tegen het ANP zegt de onderwijsinstelling niets gemerkt te hebben van het online wangedrag van de docent.
Honderden tweets
Tijdens de pandemie stuurde Rekers vanaf het account Verzet op Links tussen eind 2020 en eind 2022 honderden tweets. Hij schold publieke figuren zoals politici en journalisten daarin onder meer uit voor fascist, vergeleek hen met nazi’s en riep op tot tribunalen en opstanden.
Zo noemde hij Mark Rutte “NSB’er”, zorgminister Ernst Kuipers “kindermishandelaar” en “oorlogsmisdadiger”. Ook organisaties als de Gezondheidsraad, NOS en RTL Nieuws moesten het ontgelden.
Eenmaal geconfronteerd met de berichten zei hij tegen persbureau ANP spijt te hebben en zich een deel niet te kunnen herinneren.