Huizenkopers kunnen volgend jaar voor woningen tot 435.000 euro een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Dat is een stijging van 30.000 euro. Dit jaar is de NHG-grens nog 405.000 euro.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken dat door de verhoging het bereik van de NHG in 2024 groter wordt en dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor veel kopers van een woning, onder wie starters.

Met de Nationale Hypotheek Garantie wordt de restschuld overgenomen en aan de bank betaald als iemand door bijvoorbeeld werkloosheid, scheiding of het overlijden van een partner een woning met verlies moet verkopen.

Om voor de garantie in aanmerking te komen, betalen mensen eenmalig een premie van 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Vanwege de garantie krijgen de betrokkenen van hun hypotheekverstrekker korting op de rente. De grens wordt elk jaar opnieuw bepaald.

Hogere grens bij energiebesparing

Bij een hypotheek waarbij aanvullende voorzieningen worden meegefinancierd die energie besparen, gaat de grens volgend jaar naar 461.1000 euro.

Het kabinet wil dat er tot en met 2030 honderdduizenden betaalbare koopwoningen worden gebouwd. De Jonge stelt de grens voor een betaalbare woning volgend jaar op 390.000 euro. Dit jaar is dat nog 355.000 euro.