Kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie krijgt een boete van 450 euro vanwege het plaatsen van een nazivlag op Twitter. Het Openbaar Ministerie heeft hem die strafbeschikking opgelegd wegens belediging.

Eind september zette Van Houwelingen een gefotoshopte foto online waarop de ministers Kuipers van Volksgezondheid en Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te zien waren. Op de foto lijkt het alsof Kuipers een nazivlag hijst. Van Gennip staat ernaast.

Op de oorspronkelijke foto hesen de ministers een andere vlag: die van de Sustainable Development Goals, de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling.

De tweet van Van Houwelingen:

Van Houwelingen verwijderde de tweet na enige tijd, maar de ministers deden desondanks aangifte. Kuipers zei dat er een grens was overschreden. “Die vlag roept voor heel veel Nederlanders nog steeds heel veel nare herinneringen op. Daar wil je niet mee geassocieerd worden.”

Volgens Van Houwelingen was het motief van het plaatsen van de foto dat hij en zijn partijleden vaak in verband worden gebracht met het nazisme en fascisme. “Maar als wij het een keertje doen – hoe lichtvoetig en plagerig ook – is de wereld te klein”, zei hij er destijds over. Partijleider Thierry Baudet liet weten dat het kabinet zijn partij “monddood” probeert te maken.