Europarlementariër Sophie in ‘t Veld stapt van D66 over naar Volt. In een afscheidsbrief aan haar partijgenoten schrijft ze dat Europa voor D66 te veel op de achtergrond is geraakt.

“In de praktijk is de nationale politiek in Den Haag steeds meer het middelpunt geworden van ons denken en handelen”, schrijft In ‘t Veld in haar toelichting. “Europese kwesties dienen als wisselgeld in de nationale politiek.”

Volgens haar belijdt D66 nog wel altijd de Europese waarden met de mond, maar blijft het “Europagevoel steken in abstract idealisme, ietwat sleets en werktuigelijk”. Ze somt op dat er nauwelijks meer aandacht is voor het thema op partijcongressen, de D66-voetafdruk in Brussel klein is geworden en karikaturen van andere partijen over ‘Brussel’ worden overgenomen.

Dat terwijl er volgens In ‘t Veld juist een transformatie in Europa nodig is om in te springen op de veranderende wereldorde. “Dat vraagt om durf, om visie, om out-of-the-boxdenken. En om passie en dadendrang. Europa is geen technocratisch rekensommetje, het is het resultaat van mensen die groot durfden te denken, die verbeelding en lef wisten te verbinden.”

Verder schrijft In ‘t Veld dat de manier waarop de partij is omgegaan met grensoverschrijdend gedrag voor haar zwaar weegt. Ze vindt dat meldingen niet goed zijn opgepakt, slachtoffers in de kou bleven staan en hervormingen tekort zijn geschoten.

Lijsttrekker

De 59-jarige In ‘t Veld werd in 2004 verkozen in het Europees Parlement. Ze was vanaf die verkiezingen ook steeds lijsttrekker in Europa voor de partij, maar had nog niet bekendgemaakt dat bij de Europese verkiezingen volgend jaar ook weer te willen zijn. Kamerlid Salimah Belhaj had zich daarvoor al wel verkiesbaar gesteld.

Partijleider Sigrid Kaag zegt dat het vertrek van In ‘t Veld het einde markeert van een lange periode. “Wij betreuren het dat Sophie de partij nu, na al die jaren inzet, verlaat.”