Het isoleren van huizen staat hoog op de politieke agenda en is in de meeste verkiezingsprogramma’s terug te vinden. Daarbij gaat het partijen niet alleen om het besparen van energie voor het klimaat.

Het is vooral de bedoeling dat burgers hun geld aan boodschappen uit kunnen geven in plaats van aan het energiebedrijf, zo is in de programma’s te lezen.

GroenLinks-PvdA wil een isolatie-offensief voor alle huizen, met voorrang voor de lage en middeninkomens. Verhuurders die te weinig doen moeten als straf minder huur vragen. Mensen die zelf hun huis willen isoleren moeten korting krijgen op materialen.

De ChristenUnie wil 200 miljoen euro voor een Nationaal Isolatie Programma. D66 en Volt spreken van een Nationaal isolatieoffensief en een Nationaal isolatieplan met verschillende subsidiemogelijkheden.

Het CDA denkt juist dat een gemeentelijke aanpak effectiever is, wijk voor wijk met voorrang voor kwetsbare wijken. De PvdD wil de subsidies op natuurinclusieve isolatie verhogen. Bij1 wil in 2030 alle slecht geïsoleerde huurwoningen van de huurmarkt weren.

Extra geld voor ‘fixbrigades’

Bij de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving komen meer details aan het licht. ChristenUnie, D66 en GL-PvdA reserveren extra geld voor de inzet van ‘fixbrigades’, die kleine energiebesparende maatregelen in je huis komen aanbrengen.

VVD, D66 en Volt willen vanaf 2030 in de huursector minimaal energielabel D. De ChristenUnie scherpt dit aan naar label C en GroenLinks-PvdA naar de nog iets strengere isolatiestandaard. Voor de koopsector wil de ChristenUnie een verbod op labels F en G voor 2030. Volt wil voor alle gebouwen, inclusief koopwoningen, verplicht HR++(+) glas in 2030.

‘Groene grabbelton’

Aan de rechterkant wil bijvoorbeeld JA21 investeren in isolatie, in eerste instantie bij nieuwbouwwoningen. De lagere inkomensgroepen met vaak slecht geïsoleerde huizen wil de partij ook ‘een handje helpen’ zegt lijsttrekker Joost Eerdmans, “maar we moeten oppassen met de groene grabbelton van links waar iedereen uit blijft graaien.”

Volgens D66-lijsttrekker Rob Jetten is het extra geld keihard nodig. “Ik zou tegen mensen zeggen: trap niet in de klimaat-kletspraat van een aantal rechtsconservatieve partijen want dan gaan we de komende jaren alleen maar vertragen in deze aanpak.”