De regeringspartijen in Den Haag reageren overwegend positief op het akkoord dat Europese bewindslieden gisteren sloten over migratie. De ministers werden het er onder meer over eens dat asielzoekers die weinig kans maken aan de Europese buitengrenzen kunnen worden opgesloten.

Als ze geen recht hebben op asiel, worden ze teruggestuurd. Kinderen zonder ouders mogen niet worden vastgezet. Verder moeten de Europese landen migranten overnemen uit ‘aankomstlanden’ als Italië en Griekenland. Als ze dat niet doen, moeten ze 20.000 euro per asielzoeker betalen.

In politiek Den Haag valt vaak het woord ‘doorbraak’. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans spreekt van een positief akkoord voor Nederland na een jarenlange impasse. Volgens hem kan met deze afspraken de asielinstroom naar Nederland worden verlaagd.

Zijn D66-collega Anne-Marijke Podt benadrukt dat de migratie-ministers nu op één lijn zitten. Ze voegt eraan toe dat D66 al jaren aandringt op Europese afspraken, “zodat we vluchtelingen beter kunnen helpen en mensen die geen kans maken sneller kunnen terugsturen”.

‘Meer stappen nodig’

Ook voor CDA’er Bart van den Brink is dit een belangrijke stap. “Maar er zijn nog wel meer stappen nodig, want we moeten uiteindelijk toe naar een systeem waarin de mensensmokkelaar niet meer bepaalt wie asiel in Europa krijgt; we moeten de Europese buitengrenzen echt helemaal dicht zien te krijgen”, zei hij in tv-programma Op1.

Don Ceder van de ChristenUnie denkt dat de weg vrij is voor een akkoord dat voor een eerlijke verdeling gaat zorgen. In Met het Oog op Morgen benadrukte hij dat het aanvankelijke plan om ook kinderen zonder ouders vast te zetten nu van tafel is.

Ook Kati Piri van oppositiepartij PvdA reageert opgelucht op dat laatste. Ze vindt het wel “zorgelijk dat gezinnen met kinderen maanden aan de buitengrenzen van Europa vast kunnen komen te zitten.” Ze benadrukt dat er “na zeven jaar gesteggel eindelijk een akkoord is over een Europees asielbeleid”, maar ze hoopt dat in de onderhandelingen met het Europees Parlement de rechten van migranten steviger worden verankerd.

GroenLinks reageert teleurgesteld en denkt dat de afspraken de situatie zullen verslechteren voor veel asielzoekers, inclusief kinderen. Volt spreekt van een beschamend akkoord dat niks oplost.

Politiek verslaggever Wilco Boom:

“Op het eerste gezicht gaat dit akkoord het makkelijker maken voor de regeringspartijen om er ook in Den Haag uit te komen en afspraken te maken over het asielbeleid.

Maar toch is dat twijfelachtig, want de Europese deal is er nu wel op papier, maar hij moet nog worden uitgewerkt. Het Europees Parlement heeft er nog zeggenschap over, dus de afspraken treden pas over enkele jaren in werking. En in elk geval de VVD wil dat er in Nederland nog voor de komende zomer een Nederlands pakket ligt om de komst van asielzoekers af te remmen.

VVD-leider Rutte heeft vorige week veel moeite moeten doen om het congres van zijn partij te laten instemmen met zijn aanpak. Daar gaat dat Europese pakket voorlopig niks aan bijdragen. Het Europese akkoord maakt het de coalitie in Den Haag zeker niet moeilijker, maar op korte termijn helpt het niet.”

VluchtelingenWerk Nederland zegt tegen persbureau ANP aan de ene kant blij te zijn met de asieldeal. “Europa erkent hiermee dat de druk op de zuidelijke landen al jaren veel te hoog is.” Toch heeft de organisatie ook twijfels over de overeenstemming. “Wij vragen ons af of dit migratieakkoord die landen de verlichting zal brengen die nodig is.”

Hiermee doelt VluchtelingenWerk op de afspraak over het betaald afwijzen van migranten uit aankomstlanden. Op die manier kan volgens de organisatie een eventueel verzoek om solidariteit eenvoudig worden afgekocht. Het is volgens VluchtelingenWerk dus nog maar de vraag “of het akkoord ook echt zal leiden tot een eerlijker verdeling”.