Diverse politici reageren met begrip op het aangekondigde vertrek van D66-leider Sigrid Kaag uit de politiek, maar ze spreken ook hun afschuw uit over de reden. Kaag heeft aangegeven dat het werk een te grote wissel trekt op haar en haar gezin, mede door de vele bedreigingen aan haar adres.

“Privé heeft ze een onacceptabel hoge prijs moeten betalen”, schrijft demissionair premier Mark Rutte op Twitter. “Ik bewonder haar moed en dank haar voor onze goede samenwerking in de afgelopen jaren en voor haar tomeloze inzet voor ons land.” Kaag blijft voorlopig nog demissionair minister van Financiën en vicepremier.

Vooral binnen haar eigen partij is de woede groot. Volgens Kamerlid Jeanet van der Laan is er sprake van vrouwenhaat:

PVV-leider Geert Wilders, die Kaag regelmatig uitschold voor heks, heeft nog niet in directe zin gereageerd op haar vertrek. Wel schrijft hij op Twitter dat het helemaal niet nodig is om op te stappen als je bedreigd wordt. “Ik woon al bijna 20 jaar in een safehouse, kan niet alleen over straat en toch ga ik altijd maar dan ook altijd door.”

CDA-leider Wopke Hoekstra, die zelf ook niet opnieuw lijsttrekker wordt, noemt het verhaal van Kaag over de impact op haar gezin “helaas herkenbaar, al waren de bedreigingen bij weinigen zo extreem als bij jou. En dat is veel meer dan jouw probleem. Het is het probleem van ons allemaal.”

Veel politici hebben de afgelopen tijd hun zorg uitgesproken over de toenemende verruwing van het debat en de bedreigingen. Dat zou potentiële volksvertegenwoordigers en bestuurders afschrikken om zich beschikbaar te stellen. “Wie wil er nog in de politiek?”

Ook Caroline van der Plas van BBB stelde die vraag eerder. Zij kan zich het besluit van Kaag dan ook goed voorstellen: